Catering na imprezy – jak wybrać?

Catering na imprezy – jak wybrać?

Co to jest catering? Jak wybrać najlepszy catering na imprezy? Na co zwrócić uwagę? Catering,jest to usługa polegająca na przygotowywaniu i dostarczaniu na zamówienie gotowych potraw. Pojęcie to może się też odnosić do organizacji imprez, przyjęć, np. jubileuszy, wesel, konferencji, bankietów i wydarzeń kulturalnych. Terminem catering określamy także codzienne zapewnianie posiłków w szkołach, miejscach pracy etc. przygotowywanych poza obiektem klienta. Wyróżniamy dwa kierunki działalności cateringowej: socjalna i komercyjna. Wyróżniamy dwie metody podawania posiłków: catering linii zimnej i catering linii gorącej.

Przygotowanie imprezy dla wielu gości nie musi być stresujące – zamiast spędzać dzień lub dwa na gotowaniu i dekoracyjnym serwowaniu potraw dla naszych gości, możemy tę usługę zlecić firmie zewnętrznej.

Najpierw musimy zrobić dokładny spis naszych i naszych gości oczekiwań co do potraw. W jakim wieku są nasi goście? Co lubią jeść? Czy są na diecie z powodu choroby, np. cukrzycy czy wrzodów żołądka? Jakie dania preferują – sycące, gorące potrawy czy drobne, zimne przekąski? Jaką kuchnię lubią – tradycyjne polskie dania czy może kuchnie egzotyczne, jak tajska, chińska, japońska czy indyjska? A może fast food – gyros lub kebab?

Zastanówmy się, gdzie będzie się odbywać nasza impreza. Na zewnątrz czy wewnątrz budynku? W jakiej porze roku i przy jakiej pogodzie? Ile osób nas odwiedzi? Czy lubią dużo i dobrze zjeść? Trzeba znaleźć złoty środek pomiędzy za dużo, żeby nie marnować, a za mało, żeby nie być posądzonym o oszczędzanie na gościach.

Jakie dania zamówić? Z dań zimnych możemy pokusić się o przystawki imprezowe, np. jajka nadziewane, różne rodzaje wędlin, deskę serów żółtych i pleśniowych, śledzie, dipy i sosy, pokrojone świeże warzywa, np. paprykę, pomidory czy ogórki, surówki i sałatki warzywne lub sałatki z dodatkiem piersi z kurczaka, świeże i kandyzowane owoce, np. winogrona, banany, jabłka, suszone morele, suszone banany itp.

Osobnym segmentem są ciasta i torty – tutaj ile podniebień, tyle gustów, trudno będzie dogodzić wszystkim gościom naraz. Wśród tortów najnowszym krzykiem mody jest beza Pavlova, z nowoczesnych ciast warto zamówić snickers czy senniki na zimno z przeróżnymi owocami, ciasta francuskie czy duńskie. Polecane ciasta tradycyjne to makowiec, karpatka czy jabłecznik – na pewno przypadną do gustu tradycjonalistom. Z ciastek warte uwagi są napoleonki, warto pomyśleć też o pączkach, obwarzankach czy lodach.

Catering ciepły z dań kuchni polskiej to np. zupy, bigos, kotlet schabowy, flaczki czy kiełbaski na gorąco, ciekawą opcją jest marynowany, grillowany boczek czy karkówka. Z dań kuchni egzotycznych flagowym produktem jest sushi czy zielone curry tajskie.

Żeby pies nie zakłócał nam imprezy, skontaktuj się z psie przedszkole Tarnowskie Góry.

Aktualności